Zülfikar Fidancı 1970 yılında Adıyaman Besni de doğdu. Memur olan babasının görevleri sebebiyle bir kaç şehir dolaştıktan sonra Mardin de başladığı ilköğretime 1976 yılında geldikleri İzmir de 2. sınıftan itibaren devam etti ve o günden bugüne kadar hep İzmir de yaşadı.
1988 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Anasanat dalı bölümünü kazandı.

1988-1994 yılları arasında birkaç ajansda tecrübe kazanmak adına tasarımcı ve illüstratör olarak çalıştı.

1994 yılında grafik tasarımdan uzaklaşarak üç farklı reprodüksiyon stüdyosunda dört yıl boyunca matbaacılık, baskı ve baskı öncesi hazırlık, film, kalıp, montaj, serigrafi, flexo ve tifduruck baskı sistemleri ile renk yönetim sistemleri konusunda deneyim ve bilgi kazandı. Bu bilgi ve deneyimlerini paylaşarak basım sektöründe birçok operatör yetiştiren Zülfikar Fidancı, Grafik bölümü bitirme projesinde baskı öncesi hazırlık sistemlerinde yöntem ve sistem uygulamalarını anlattığı bir tez hazırladı. Bu tez birkaç yıl boyunca bitirdiği üniversitede ders konusu olarak işlendi.

1997 yılında evlendi.

1998 yılında çevresi ve eşinin ısrarı üzerine yüzünü yeniden grafik tasarıma dönerek kendi ofisinde tasarım hayatına geçiş yaptı.

2002 yılında (geç de olsa kısa dönem olarak) Antakya da askerlik görevini yerine getirdi.

2003 yılında kısa bir süre Denizli de çalıştıktan sonra tekrar İzmir’ dönerek kendi tasarım ofisinde kendi işinin başına geçti. Bu süre içerisinde Dokuz Eylül Üniversitesi’nde grafik bölümü öğrencilerine baskı öncesi hazırlık ve ambalaj tasarımı konusunda birkaç seminer verdi.

2004 yılında ambalaj tasarımı konusunda branşlaşma kararı alan grafik sanatçısı aynı yıl zeytinyağı üzerine ambalaj ve etiket tasarımları hazırlamaya başladı.


2006 yılında hazırladığı zeytinyağı ambalaj tasarımlarını “Sadece Zeytinyağı için” adlı bir koleksiyonda topladı.

2007 de internetteki bir çok forumda bu çalışmaları sergileyerek yurtiçi ve yurtdışındaki zeytinyağı sektörünün beğeni ve ilgisine sunmuş olan Zülfikar Fidancı akabinde yurtdışındaki çeşitli forum ve organizasyonlardan 1 salça ambalajı, 1 illüstrasyon ve 6 zeytinyağı ambalaj tasarımı olmak üzere toplam 8 ödül kazandı.

2008 yılında bütün koleksiyonu (yurtdışı için) www.zulfikarfidanci.com adlı web sitesinde sergilemeye başladı. Bu yılda İzmir Yaşar Üniversitesi grafik bölümünde ders verdi. 2011 yılında Ege Üniversitesin’de ders vermeye devam edern tasarımcı 2016 yılında eğitimcilik kariyerini sonlandırdı.

Zülfikar Fidancı, profesyonel meslek hayatı boyunca 3000 den fazla tasarıma imza atmış, 400 kadarı zeytinyağı ürünü olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında 800 den fazla ambalaj tasarımını market raflarında tüketiciyle buluşturmuştur. Bu süreçte market ve alışveriş merkezlerinde ürün ve marka odaklı alışveriş psikolojisi, ambalaj tasarımının tüketici üzerindeki etkileri, marka bilinci ve tüketicide alışveriş refleksleri hakkında araştırmalar yaptı.

“Sanatçı olmayı üniversite de, tasarımcı olmayı marketler de öğrendim” diyen grafik sanatçısı tasarımın gücünü izlemek, tüketicinin algısını keşfetmek ve daha da çok öğrenmek adına hala market ve alışveriş merkezlerinde gözlemlerine, araştırmalarına yani eğitimine devam ediyor.

Bugün, hayatı boyunca yaşadığı İzmir de belkide artık Ege’li olmanın verdiği bir duyguyla, zeytine ve zeytinyağına olan tutkusunu ifade edebilmek adına enerjisinin büyük bir kısmını zeytinyağı için ambalaj tasarımları yaparak harcıyor.

Bu sıradışı bütünleşmeyi sanatçı şöyle ifade ediyor ; ” Zeytinyağı benim için düşündüğümde kendimi kaybettiğim, tasarımını yaparken de yeniden bulduğum bir motivasyon biçimidir. Zeytine tasarım yapmak benim için Anadolu uygarlıklarında ve mitolojide zaman yolculuğu yapmaktır, Olimpos’da Athena’yı ve tufandan sonra zeytin dalını getiren güvercini karşılamaktır.”


Zülfikar Fidancı, heryıl büyük bir heves ve keyifle hazırladığı tasarım koleksiyonunu öncelikle Türkiye deki  zeytin ve zeytinyağı sektörünün ilgisine sunarken, diğer yandan da çeşitli üniversite, meslek okulu, forum ve özel kurumlarda seminerler vermeye devam ediyor… daha iyi işler üretebilmek ve paylaşmak için.